dimecres, 10 de març del 2010

RESOLUCIÓ SOBRE FINANÇAMENT I DEMOCRÀCIA UNIVERSITÀRIA


[Presentada per AEP al Claustre i aprovada pel mateix el 10 de març amb 47 vots a favor, 1 en contra i 22 en blanc]

Davant de la situació cada vegada més precària de la Universitat Pública, ofegada per retalls pressupostaris i amb la seva autonomia gradualment desmantellada, el Claustre universitari de la Universitat de Barcelona declara que la Universitat Pública no pot estar condicionada per un model socioeconòmic que fa fallida i no permet garantir una educació superior de qualitat i d'accés universal. Les polítiques i les legislacions que s'apliquen a la Universitat Pública no poden portar a la seva mercantilització i a la valoració de les seves funcions (docència, investigació, etc.) des de l'òptica de la rendibilitat econòmica. Tampoc té cabuda la reducció del finançament públic compensat mitjançant l'augment del finançament privat; no estem disposats a assumir un procés de privatització encoberta de la Universitat. La Universitat és i ha de ser un servei públic.

Paral·lelament, i per tal de frenar la imposició d'un model de finançament que no garanteix la universalitat d'aquest servei, el Claustre universitari de la Universitat de Barcelona declara que cal defensar l'autonomia dels centres i garantir la democràcia en el seu si. Els òrgans de govern col·legiats, on participen representants de tots els sectors universitaris, són la condició indispensable pel funcionament democràtic de la Universitat i, al mateix temps, són garants dels interessos de la Universitat enfront dels d'altres actors que interaccionen amb aquesta.

Finalment, una Universitat Pública no pot funcionar sense atendre les demandes i respondre a les característiques definidores del territori en què s'emmarca. Per això, el Claustre universitari de la Universitat de Barcelona declara que una Universitat pública, democràtica i de qualitat ha de passar, forçosament, pel foment i el respecte de la llengua catalana. El català ha de ser la llengua vehicular en el marc universitari i la llengua que s'utilitzi majoritàriament tant en la docència com en la investigació. Cal defensar el seu ús en un espai referent del coneixement per tal de reforçar-la.

Davant d'aquesta anàlisi, el Claustre universitari de la Universitat de Barcelona declara que:

1. Sobre el finançament públic.

· Cal reclamar un model de finançament públic adequat a les necessitats de la Universitat Pública. No només s'han d'evitar les retallades pressupostàries, sinó que cal aconseguir un augment del finançament públic —directe i en forma d'ajuts i beques— i una liquidació del deute públic, si es vol garantir una docència i una recerca de qualitat i accessible per a tothom.

· S'ha de poder comptar amb el personal i amb les infraestructures necessàries per a desenvolupar plenament les funcions últimes de la Universitat (docència i recerca). S'ha d'acabar amb la precarietat laboral i revisar les beques de col·laboració, així com l'oferta d'ocupació, per tal d'oferir uns serveis de qualitat.
· No al finançament públic de les Universitats privades, que restringeixen l'entrada per raó econòmica. Els diners públics no es poden destinar a enfortir una educació només accessible per a persones en determinada situació econòmica.

· No a la liberalització dels serveis públics. Els serveis que ofereix la Universitat han de ser públics, gratuïts i accessibles en igualtat d'oportunitats per a tothom.

2. Sobre la democràcia universitària.

· S'han de clarificar les competències dels òrgans de govern i de les persones que els constitueixen per tal de garantir el seu bon funcionament i facilitar la seva fiscalització.

· És absolutament necessari donar més importància als òrgans de govern col·legiats, garants de la democràcia interna. Cal retornar a aquests òrgans el poder de governar la Universitat i entendre que representen un exemple de participació democràtica a la societat.

3. Sobre el català a les aules de la Universitat.

· Cal poder rebre l'ensenyament en català —incloent-hi la nova oferta en graus i postgraus— i que el professorat respecti la llengua de docència marcada.

· S'han d'elaborar reglaments d'usos lingüístics a totes les universitats i que aquestes els compleixin.

Creiem que ara més que mai és necessari garantir el futur de la Universitat i que aquest s'emmarqui en els conceptes que l'han definit fins avui: pública, democràtica i en català. Sense aquests tres conceptes bàsics, Catalunya no gaudirà d'uns estudis de qualitat i d'accés universal.

Finalment, davant de l'aprovació d'aquesta resolució, el Claustre insta l'equip de govern de la Universitat de Barcelona que es comprometi a vetllar per la seva difusió i transmissió entre la comunitat universitària i de cara a la societat i, en tant que òrgan executiu, a procurar per l'assoliment dels punts assenyalats.

Barcelona, 10 de març de 2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada