dimecres, 6 d’octubre del 2010

ACTA DE LA JUNTA DE FACULTAT DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA


El Grup de facultat de Geografia i Història de l'AEP-Associació d'Estudiants Progressistes fa pública l'acta de la darrera reunió de la Junta de dita facultat. Creiem que és un deure que els nostres representants facin una feina transparent i informin. Per això la publiquem tal qual, destacant les intervencions dels representants estudiantils


Dia: dimecres, 12 de maig de 2010
Lloc: Sala de Juntes de la Facultat de Geografia i Història
Hora: En primera convocatòria: 9 h.
En segona convocatòria: 9’30 h.


Assistents:
Aviñoa Pérez, Xosé
Casassas Ymbert, Jordi
Dalla Corte, Gabriela
Fullola Pericot, Josep M.
García Jordán, Pilar
Garí de Aguilera, Blanca
Mayayo Artal, Andreu
Piqueras Céspedes, Ricardo
Ramazzini Gobbo, Graciana Rita
Rincón Martínez, M. Ángeles
Roigé Ventura, Xavier
Sánchez Marcos, Fernando
Santacana Torres, Carles
Sòria Rafols, Ramon
Terés Tomás, M.Rosa
Triadó Tur, Joan Ramon

Fontcuberta Famadas, Cristina

Castilla Sánchez, Marisa
Sánchez Pinilla, Dolores
Vidal Biosca, Silvia

Alvira Esteban, Hugo
Armengol Enguix, Ramon
Bosch Ruiz, Sandra (AEP)
Cortés Estebanell, Christian
Font López, Ignasi
Rodriguez Serrano, Juan Manuel (AEP)
Sintes Sanz, Marta

Alcoy Pedrós, Rosa
Clavell García, Ana
Gurt Esparraguera, Josep Maria
Gil Pujol, Fº Javier
Ramos Tormo, Tomàs
Sánchez Aguilera, Dolores
Sanz Casas, Gonzalo
Coll Rosell, Gaspar
Piñol Alabart, Daniel

S’han excusat:

Baiges Jardí, Ignasi
Freixa Serra, Maria del Ripoll
Laviña Gómez, Francisco Javier
Pagès Blanch, Pelai
Creixell Cabeza, Rosa Mª
Sala Juanós, Carina


Ordre del dia:

1.Lectura i aprovació, si escau, de l’acta anterior
2.Informe de l’equip deganal.
3.Aprovació, si escau, del Pla d’Autoprotecció. Facultats de Filosofia i de Geografia i Història.
4.Torn obert de paraules

1.Lectura i aprovació, si escau, de l’acta anterior
La degana, M. Ángeles del Rincón, obre la sessió amb la proposta d’aprovació de l’acta. S’aprova sense cap esmena.

2.Informe equip deganal
Donat que la Junta s’ha d’acabar abans de les 12h, la degana proposa escoltar tots el informes, sense intervencions, fins al final, per passar després a les intervencions.

Informe de la Degana

En primer lloc, la degana, Mª Ángeles del Rincón, dona la benvinguda als representants dels estudiants que s’incorporen a la Junta després de les darreres eleccions.

a- Reglament
La degana informa de l’aprovació pel Consell de Govern de la reforma del Reglament de la Facultat que va ser aprovat per la Junta del 21 de desembre de 2009. El reglament es troba penjat al web de la Facultat i ara caldría ratificar o nomenar els representants de cada una de les comissions delegades i que els estudiants nomenin els seus representants a cada comissió

b- Pla d’autoprotecció
Seguidament, la degana informa del Pla d’autoprotecció de les Facultats de Filosofia i Geografia i Història. El protocol ha de ser aprovat en Junta per poder posar-lo en marxa, incloent la retolació de sortides d’emergència i els simulacres. La degana explica el Pla, insistint en que és important ser conscients del que suposa l’organigrama que el Pla planteja especialment en el que concerneix als equips de primera i segona intervenció i a l’equip de evacuació.

c- Contracte Programa
La degana informa que des del Rectorat han concedit 360.000 euros per les despeses de posta en marxa dels Graus a les Facultats. A Geografia i Història ens han donat 23.000 que s’estan dedicant a pagar una becaria per fer tasques pels Caps d’Estudis, a equipaments per les aules i a necessitats dels Consells d’estudis. Apart d’aquesta xifra, la Generalitat donarà un complement financer de 635.000 euros a repartir per nombre d’estudiants i nombre de graus i màsters; podem calcular que ens correspondran uns 46.000. Aquest diners però, s’han de justificar mitjançant un Contracte Programa 2009-2011 articulat en quatre eixos dels quals el quart correspon a cada Centre. El primer es “Millora del rendiment acadèmic dels ensenyaments de cada centre” (té un pes del 30%). El segon és “Avaluació de la docència” (amb un pes del 20% i orientat cap l’increment de la participació del professorat i la incentivació de la participació en les enquestes en línia). El tercer és “Modernització dels sistemes de gestió docent i millora del caràcter contractual dels Plans Docents” (amb un pes del 20%). El quart, que correspon a l’àmbit propi del centre i té un pes del 30%, consisteix en la implementació d’1 a 4 accions relatives a la internacionalització, les pràctiques externes i la inserció laboral. Els terminis de lliurement són : per les línies d’actuació el 20 de maig i pels indicadors de compliment el 6 de setembre.

d- Unificació secretaries
La degana informa d’una reunió amb el gerent de la Universitat en la que aquest va presentar una proposta d’unificació de les secretaries dels Departaments per millorar serveis i optimitzar recursos. Ha estat una opció rebutjada tant pel PAS com pels directors de Departament. El Gerent estudiarà noves alternatives

e- Professorat
La degana informa de la reunió de la Comissió de Professorat de la Facultat on és van aprovar totes les propostes dels Departaments. S’elevaran, properament, al Vicerectorat.

f- Gabinet de Premsa
La degana informa que des del Gabinet de Premsa se’ns va fer arribar la petició de que una sola persona canalitzés tota la informació de la Facultat. Davant, però, de la dificultat de designar alguna persona que es pogués encarregar de tot, s’ha decidit que, en comptes de transmetre la informació de manera individual, com s’ha fet fins ara, a partir d’ara, es canalitzarà a través de les secretaries de Departament i seran els secretaris o les secretàries qui la faran arribar al Gabinet.


Informe de la vicedegana acadèmica

a- Pla de Llengües
En primer lloc, la vicedegana Dra. Rosa Terés informa que ha estat aprovat per la Comissió acadèmica del Consell de Govern el nou protocol sobre el Pla de llengües a la Universitat de Barcelona. El document posa especial èmfasi en la qüestió de la tercera llengua, preferentment l’anglès, que els estudiants hauran d’acreditar al llarg dels seus estudis. El document incorpora accions destinades a adquirir o acreditar aquesta “competència transversal” que figura a tots els graus verificats per ANECA, tot i aclarir que es considera que la Universitat no es el lloc per aprendre llengües. El document, aprovat el 12 de març, consensua les formes d’acreditar aquesta competència en graus i màsters que seran:
Haver cursat una o més assignatures en una tercera llegua, preferentment en anglès
Defensar el treball final en una tercera llegua, preferentment en anglès
Cursar assignatures amb bibliografia, enunciats i lectures obligatòries en anglès
Haver fet una estada d’estudis al estranger en un país de llengua no hispana
Haver realitzat pràctiques externes a una entitat on la llengua principal sigui l’anglès

b- Doble convocatòria
La vicedagana informa que les normes reguladores dels graus contemplen una única convocatòria d’exàmens, però una disposició transitòria estableix que en el primer any d’implantació d’una assignatura hi hauran dues convocatòries i en el segon serà competència exclusiva dels consells d’estudis decidir si manté aquestes dues convocatòries o passa ja a una. Els consells d’estudis dels nostres ensenyaments han pres diferents postures al respecte.

Informe del vicedegà de recerca

a- Doctorat
En primer lloc al vicedegà Dr. Xavier Roigé informa que la Comissió de Doctorat de la Facultat ha endegat un debat intern sobre el model de doctorat més desitjable per el nostre cas. Debat que resta obert sobretot a l’espera de les disposicions del document definitiu del nou decret de doctorat.

b- Beques UB
El vicedegà informa també que han estat convocades les beques UB distribuïdes per Departaments.

c- Jornada de Recerca
D’altra banda, recorda que, l’endemà de la Junta, es celebra la Jornada de Recerca de la Facultat en la que es tractarà el tema de l’estat de la Recerca a la Facultat i la qüestió de l’avaluació de la recerca, amb l’assistència dels vicerectors implicats

d- Pàgina WEB
Finalment, informa que ja es troba operativa la nova pàgina WEB de Doctorat i Recerca de la Facultat on es troben publicitats tots els ajuts de recerca i les convocatòries, la propera de les quals té com a termini el 15 de juny.

Informe de la vicedegana de Màsters

a- Introducció carrega docent
En primer lloc, la vicedegana Dra. Sánchez Aguilera informa de les dificultats en la introducció de la càrrega docent del professorat de màsters. Aquestes dificultats han estat resoltes i, a partir d’ara, la càrrega s'introduirà a través dels coordinadors i coordinadores de màster o caps de Departament, si el màster és departamental.

b- Normativa modificació plans d’estudis
Seguidament, informa que ,en aquest moment, hi ha a la facultat 11 màsters verificats i 10 implantats. Entre aquests, el màster en Música com a Art Interdisciplinar que ha estat verificat recentment i ja s’implanta pel proper curs acadèmic. Es el moment de començar a pensar en les modificacions necessàries.

c- Pre-inscripcions i nou decret de preus
Finalment, informa que les pre-inscripcions estan obertes, per quasi tots els màsters, des del mes de febrer. Recentment, ha sortit un nou decret de preus per estudiants extracomunitaris que dobla el preu de la matricula; el nou preu s’aplicarà als inscrits a partir de juny.


Informe de la Secretària Acadèmica i Responsable de RRII

a-Mobilitat 2009-2010
La secretaria de la Facultat, Dra. Garí, informa -com a responsable de Relacions Internacionals- que la Facultat continua augmentant el nombre de mobilitats d’estudiants en els diversos programes i, tot i que seria desitjable una augment superior, ens trobem entre les facultats de la UB amb més participació en aquests programes.

b-Jornades Relacions Internacionals
Seguidament, informa de les Jornades de Relacions Internacionals organitzades pel Vicerectorat de RRII, amb la participació de totes les Facultats, que van tenir lloc els passats dies 20, 21 i 22 i on es va insistir sobre el caràcter d’eix prioritari que té en el Pla director de la UB la internacionalització, tant externa com interna, i la necessitat de portar a terme accions per impulsar-la.

c-Programa Erasmus Mundus ECW
Informa també de la implementació de les primeres convocatòries dels programes Erasmus-mundus External Cooperation Windows en els que la UB participa com a sòcia i que se estan portant a terme amb algunes dificultats d’adaptació.

d-Finalment, la Dra. Garí anuncia la finalització del seu període com a Secretaria de Facultat i vol agrair a la Junta, a l’equip deganal i, molt especialment, a la degana la confiança posada en ella i l’aprenentatge d’aquests quatre anys.


3. Aprovació, si escau, del Pla d’Autoprotecció. Facultats de Filosofia i de Geografia i Història
S’obre un torn de paraules sobre el Pla d’autoprotecció. Intervenen els Drs. Fullola, Gil, Santacana i l’estudiant Sr. Alvira, preguntant si en el pla es contemplen modificacions de l’edifici, especialment en relació a l’escala d’emergència i a les portes d’accés. La degana respon que l’edifici té ja la certificació i que es suposa que compleix tots el requisits de seguretat. L’Administrador de Centre, Sr. Tomàs Ramos, diu que, efectivament, l’únic requisit que li manca a l’edifici es la llicència ambiental, però que ell creu que s’ha de pensar amb calma l’assumpte de l’aprovació; el seu parer és que es tracta d’un edifici segur, de fet havia de venir a la Junta un tècnic de l’OSMA a donar explicacions que, finalment, no ha pogut venir. La degana proposa posposar l’aprovació enviant les esmentades observacions sobre les portes d’accés i la escala. S’acorda posposar l’aprovació, enviar les observacions i conèixer el parer d’un tècnic.


4. Torn obert de paraules
Pren la paraula el Dr. Gaspar Coll per fer diverses reflexions entorn de les enquestes a l’alumnat, comentant que s’haurien de millorar amb preguntes sobre el programa i el pla d’estudis; comenta també la necessitat de millorar i impulsar les pràctiques externes als graus; en relació al Pla de llengües, vol deixar palès que una tercera llengua es important però no necessariament l’anglès i que s’han de fomentar altres llengües. En relació a aquest tema, la Dra. Fontcuberta pregunta per l’origen del Pla i la Dra. Terés li contesta que prové de la Generalitat i ha estat aprovat pel Consell Interuniversitari; la Dra. Foncuberta insisteix en que es una imposició que pot posar en perill l’ús apropiat de la nostra llengua.

Pren la paraula el Dr. Jordi Casasses per expressar la seva preocupació per la pressió i la presència del Contracte programa que respon a una burocratització de la realitat i a una alienació de la responsabilitat col·lectiva, l’entusiasme i l’exercici de la llibertat. Proposa complir amb els aplicatius però de la manera menys costosa possible i sabent que no ens parlen de la realitat

Intervé l’estudiant Sr. Juan Manuel Rodríguez en relació al tema del Pla de Llengües, assenyalant les deficiències d’un Pla que no té en compte les diferències econòmiques entre els estudiants com a causa fonamental de les diferències en el coneixement d’idiomes. Pregunta, també, si seria possible posar més microones als menjadors així com enviar un recordatori a tot el professorat sobre la normativa i terminis per posar les notes i demana que s’informi bé als estudiants d’aquesta normativa.

Seguidament, pren la paraula la Dra. García Jordán per demanar aclariments entorn als màsters, sobre quan s’acaba el curs acadèmic, si al juny o al setembre i sobre el percentatge d’increment de la matrícula pels estrangers; suggereix, també, que les informacions de les activitats per premsa es canalitzin a través de l’Oficina de Recerca.

La Dra. Sánchez Aguilera li respon que estem a la espera d'un nou decret però que sembla que, definitivament, el final del curs acadèmic serà al setembre. Diu, també, que el percentatge serà del doble de la matrícula normal, tot i que s’havia arribat a proposar que es multipliqués per quatre, com han fet d’altres Universitats. El Rectorat creu que la mesura no tindrà conseqüències negatives.

Pren la paraula la degana per respondre a algunes de les intervencions, tot dient que està totalment d’acord amb el Dr. Casasses i així ho ha denunciat en diverses ocasions i en diverses instàncies de la Universitat. Comenta també, en relació al Pla de Llengües, que les exigències de la Generalitat eren molt superiors i que el document aprovat es un document de mínims. En relació als microones, diu que fa tres setmanes s’han posat dos de nous, però que es mirarà si no són suficients pel nombre d’usuaris. Recorda, finalment, que tota la informació sobre la normativa de notes es troba a la WEB.

Demana la paraula l’estudiant Sr. Cristian Cortès per lamentar la desaparició de la segona convocatòria d’exàmens, en el segon any d’implantació, a alguns dels ensenyaments de la Facultat, per decisió dels Consells d’Estudis corresponents. Li respon el Dr. Gaspar Coll dient que una Comissió del Claustre de la Universitat va elaborar la normativa amb els estudiants, es va aprovar en Consell de Govern i el Claustre la va aprovar amb una transitòria. La normativa atorga la decisió sobre la prolongació d’un any de la segona convocatòria als Consells d’estudis.

L’estudiant Sra. Marta Sintès pren la paraula per preguntar qué es pensa fer de la denominada Sala de Tuppers, actualment tancada i si podria ser un punt de l’ordre del dia de la propera Junta. La degana li respon que la reutilització d’aquesta sala s’ha de fer de comú acord amb Filosofia però que, en qualsevol cas, el seu ús ha de ser com espai tancat; també caldrà que s’aprovin els costos d’adequació. En relació a la seva funció com a menjador, es va negociar amb el Bar l’actual espai de microones per trobar una solució immediata però, a més, ara s’està revisant el conveni amb les empreses concessionàries dels Bars de la Universitat exigint que hi hagi un menú assequible per l’alumnat. El Dr. Roigé afegeix que sempre es pot demanar que un tema figuri en l’ordre del dia de una Junta seguint la normativa que estableix el Reglament de la Facultat.

L’estudiant Sr. Hugo Alvira pregunta per les raons de la no posada en marxa del Màster d’Àsia-Pacífic i la vicedegana Dra. Sánchez Aguilera li respon que no hi havia professorat per implantar-lo.

No havent-hi més assumptes a tractar, la degana aixeca la sessió, de la qual, com a secretària, estenc aquesta acta.


Blanca Garí Vist i plau
Mª Ángeles del Rincón

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada